Vett och etikett när det gäller bröllopsbilder...


Etikettdoktorns rollup till bröllopsmässan i Östersund
Etikettdoktorn, Mats Danielsson från Eksjö, är i helgen på bröllopsmässa i Östersund och har med sig en ny rollup med en av mina bröllopsbilder på. Han kommer självklart att prata om etikett i samband med bröllop och diskuterar då bland annat om det är okej att bryta mot etikettreglerna.

Det fick mig att fundera lite på hur bröllopsfotograferingen i Sverige utvecklats, från det traditionella studiofotot till dagens ofta rätt annorlunda bröllopsreportage. Trenden kommer som vanligt delvis från USA, där man ofta hyr in en eller flera fotografer att följa hela dagen, och man spenderar rätt stora summor, med svenska mått mätt, på sina bröllopsbilder. Ofta smiter brudparet iväg en stund efter vigseln, eller under kvällen, tillsammans med fotografen för att ta lite porträttbilder, men huvuddelen av bilderna tas i reportagestil. Porträttbilderna kan inte tas före vigseln, då traditionen förbjuder att brudparet ser varandra innan bruden förs in i kyrkan.

Reportagestilen har påverkat även den traditionella svenska porträttfotograferingen, och idag är det ingen som reagerar negativt på om bruden och brudgummen inte står på "rätt sida" om varandra, men var går gränsen för vad man kan göra? Mitt svar blir - det beror på! Man måste fundera igenom hur bilderna skall användas, vem som skall titta på dem och i vilken situation.

En otraditionell bild som passar perfekt i en bok, ett album eller i en annons i tidningen kanske inte skall ges bort till de äldre släktingarna, som gärna vill ha en bild, där de kan se hur vackra deras barnbarn såg ut på sin bröllopsdag, och där de tydligt kan se blommor, brudklänning med mera. Man bör också fundera igenom vilka bilder man vill ha till en bröllopsnotis i dagstidningen, och hur en bild, som kanske skall hänga på en vägg i hemmet i mer än tio år, skall se ut.

Bilder är ett sätt att kommunicera, och precis som man måste tänka sig för hur man uttrycker verbalt sig i olika situationer för att budskapet skall gå fram och inte missuppfattas, så måste man resonera på samma sätt om sina bröllopsbilder.

Har man bara tänkt igenom detta, och vet vad man gör, kan man bryta mot alla traditioner och göra väldigt spännande bilder!

Jag gillar att göra mer kreativa och otraditionella bilder, då man kan fånga mer av brudparets känslor för varandra i sådan bilder, men jag ser ändå alltid till att ta några mer traditionella bilder och uppställningar, eftersom de ofta kommer till användning för till exempel bröllopsnotiser och "ge bort"-bilder.

En annan trend från det stora landet i väster, som jag tyvärr inte fått tillfälle att pröva ännu, är "trash the dress" (TTD). Här bryts verkligen traditionerna för vad man kan göra när det gäller bröllopsbilder... Konceptet bygger på att brudparet klär upp sig i sina bröllopskläder någon dag efter bröllopsdagen, och man fotograferar bilder där man inte behöver vara så rädd om kläderna. Det ger möjligheter till att vara i helt andra miljöer och till poser som man annars inte skulle våga!

Ett av de mest extrema exemplen på TTD är den här bilden, tagen av den amerikanske fotografen John Michael Cooper, där man tänt eld på brudklänningen! Även om den bilden kanske ligger rätt långt ifrån vad de flesta skulle kunna tänka sig att göra, så ger TTD möjlighet till vackra och ovanliga bilder, utan att det behöver vara lika extremt.

Kolla gärna den här artikeln i New York Times och länkarna nedan.

Trash the dress
Trash the dress - Europe
Trash the dress Australia!

Bilden visar Etikettdoktorns rollup. Rollupen är gjord av Ordförrådet i Eksjö. Bilden av Mats på bröllopsmässans hemsida har jag också tagit.

PS. För att skaffa erfarenhet av "trash the dress", erbjuder jag en gratis TTD-fotografering till det första brudparet som bokar en sådan!
Comments

Som de flesta andra webbplatser använder den här också cookies för att hålla kolla på dig och ge dig bästa möjliga användarupplevelse.